torsdag 14 maj 2009

Ketos förklaring

Ketos är ett tillstånd i metabolism som uppstår när levern i stor omfattning konverterar triglycerid (fett) till fettsyror och ketonkroppar som kan användas av kroppen för energi. Fettvävnad består av specialiserade celler som lagrar energi i form av triglycerid och släpper denna med hydrolys i en process kallad lipolys, vilken ger tre fettsyror och en glycerolmolekyl. Dessa ketonkroppar är en biprodukt av den metaboliska process där fettet konverteras till energi. Ketoacidos, som kontrast, är ansamlingen av stora mängder ketosyror i blodet (specifikt acetoacetat och beta-hydroxybutyrat).Källa: Wikipedia
Kort sagt: Ketos innebär att kroppen bränner fett, kroppsfett och/eller fettet du äter, eftersom den inte har kolhydrater att förbränna. Äter man under 100 gram kolhydrater per dag befinner man sig i ketos brukar man säga (detta pendlar beroende källa). Detta kan man testa med hjälp av sk. ketosstickor som finns att köpa på Apoteket.

6 kommentarer:

Ting sa...

Jag började läsa efter Kort sagt:

Noll kolhydrater alltså.

MassageLotta sa...

Tack du é så god med info....så nu äter jag ju 30-70 kolisar /dag och då borde jag rimligen vara där nu eller tar det en stund att hammna där??
Kram

Cake Me Happy sa...

ingen fara - det är inte lätt att hålla isär alla oss bloggare =) Jag kör lite mindre kolhydrater, utesluter inte, jag testade det under 3 månader men det var inget för mig, jag är värdelös när det gäller förbud! Men för dom det funkar för ska det ju vara superbra! Heja heja!

Helene sa...

Hej Malin
Jo jag förstår det där med ketos men vad gör man när stickan visar rosa/beige? vad betyder det? hittar så mycket information men inget som är så lätt att förstå.

Ha en bra dag hoppas den inte blir för lång

Anonym sa...

Min sticka kan inte bli mer lila :) Den infon som du saxat från wikipedia hittade jag också men den är lite väl teknisk i mina öron :S

Dessi sa...

Brukar testa ketosstickor lite då och då, men vissa gånger visar den inget resultat på ketos. Förmodligen beror det på att kroppen lärt sig att inte överproducera ketoner så det kommer ut med urinen efter ett tag. Men till en början kan det vara roligt att testa stickorna :)